Mięsne klopsiki z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie pełne witamin dzięki młodym warzywom

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mieszanego mięsa wieprzowo-wołowego
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki startego parmezanu
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 jajko
    pół średniego ogórka
    1 łyżka posiekanej bazylii
    pół główki sałaty masłowej
    100 g kolorowych pomidorków
    sól
    1 czerwona papryka
    2 łyżki octu
    120 g jogurtu naturalnego
    pieprz
    cukier do smaku
    bułka tarta do mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Mięsne klopsiki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne klopsiki z warzywami 1. Zmielone mięso przełożyłem do miski. Dodałem jajko, starty parmezan, sól, pieprz, tymianek i odrobinę bułki tartej. Całość zagnieść, po czym mokrymi dłońmi uformowałem klopsiki.
    Klopsiki usmażyłem na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Jogurt naturalny połączyłem z oliwą z oliwek i octem. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz posiekaną bazylią. Odstawiłem w chłodne miejsce na ok. 15 minut.

    Świeże warzywa starannie umyłem, osuszyłem na ręczniku papierowym. Sałatę porwałem na kawałki, a paprykę w paseczki.
    Marchewki obrałem i za pomocą obieraczki do jarzyn starłem na cienkie paski. Pomidory pokroiłem na połówki. Wszystkie składniki przełożyłem na talerz, na nich ułożyłem usmażone klopsiki. Całość polałem przygotowanym sosem jogurtowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować