Mięsna zapiekanka z warzywami

0 (0 ocen)

Zapiekane mięso mielone przełożone warstwami z warzyw. Pomysł na smaczny obiad.

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
    30 dag mięsa mielonego (drobiowo-wieprzowego)
    1 cebula
    3 pomidory
    1/2 kg fasolki szparagowej
    20 dag mrożonego szpinaku
    3 jajka
    1 szklanka śmietany 18 proc
    20 dag sera żółtego
    przyprawa do ziemniaków
    sól
    pieprz czarny mielony
    2 ząbki czosnku

Mięsna zapiekanka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić w plasterki, obsypać solą i przyprawą do ziemniaków. Zetrzeć 1/3 sera żółtego i wymieszać z ziemniakami. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
  • 2. Mięso przesmażyć z cebulą, przyprawić solą i wyłożyć na ziemniaki.
  • 3. Pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę. Pokroić w plastry i ułożyć ciasno na mięsie. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie i ułożyć na pomidorach.
  • 4. Jaja roztrzepać razem ze śmietaną, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Wylać masę ze szpinakiem na zapiekankę i zetrzeć pozostały żółty ser. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 min. Smacznego!

Porady

Składanie kolejnych warstw zabiera trochę czasu, więc można to przygotować wcześniej, a później polać tylko sosem i zapiec.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy