Mielony czosnek

4.99 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki czosnek zawsze robiła moja teściowa.Można go przechowywać nawet kilka miesięcy ale szczelnie zamknięty w lodówce.Czosnek zmielony i zakonserwowany solą jest świetny jako dodatek do zup,sosów,marynat do mięs.Naturalny ,zdrowy i smaczny:)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • czosnek
    sól
    słoik
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mielony czosnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy,myjemy i przemielamy w melakserze czy maszynce.Następnie dajemy warstwowo do słoika przesypując solą(ja na trzy łyżki zmielonego czosnku sypię ok.małą łyżeczkę soli) i uciskamy.Zamykamy szczelnie i przechowujemy w lodówce.

Porady

W związku z tym że w czosnku jest sól dodając go do dania najpierw sprawdzam smak a potem dosalam by nie przesolić:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować