Mielonka z golonki w słoiku

0 (0 ocen)

  • 26 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Bardzo smaczna mielonka z golonki na kanapki, prosta w wykonaniu. Z podanego przepisu zrobione zostały 4 słoiczki 350 ml i 3 słoiczki 235 ml .

  • 26 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • surowiec:

    mięso z golonki 1,65 kg

    przyprawy:

    peklosól 28 g
    pieprz biały 3 g
    czosnek mielony 3 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Golonka Wędliny

Mielonka z golonki w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielonka z golonki w słoiku. 1. Mięso z golonki płuczemy pod bieżącą wodą. Mięso przepuszczamy przez szarpak lub sito 12 mm. Pół kilograma mięsa przepuszczonego przez szarpak przepuszczamy przez sitko 4 mm.
  • Mielonka z golonki w słoiku. 2. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, dobrze mieszamy wcierając peklosól w mięso. Tak wyrobione mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki w celu peklowania na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie wyrabiamy farsz dodając stopniowo pozostałe przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu.
  • Mielonka z golonki w słoiku. 3. Farsz ścisło upychamy do wyparzonych słoiczków, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków.
  • Mielonka z golonki w słoiku. 4. Pasteryzujemy w temperaturze 80 stopni Celsjusza 60 minut. Po pasteryzacji studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki.
  • Mielonka z golonki w słoiku. 5. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować