Mielonka z golonki w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z golonki płuczemy pod bieżącą wodą. Mięso przepuszczamy przez szarpak lub sito 12 mm. Pół kilograma mięsa przepuszczonego przez szarpak przepuszczamy przez sitko 4 mm.
2.Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, dobrze mieszamy wcierając peklosól w mięso. Tak wyrobione mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki w celu peklowania na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie wyrabiamy farsz dodając stopniowo pozostałe przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu.
3.Farsz ścisło upychamy do wyparzonych słoiczków, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków.
4.Pasteryzujemy w temperaturze 80 stopni Celsjusza 60 minut. Po pasteryzacji studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki.
Komentarze