Mielonka wieprzowa

3 (2 ocen)

  • 50 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Bardzo smaczna wieprzowa mielonka Tyrolska, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.

  • 50 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    ścinki od schabu 1,4 kg
    mięso z golonki 70 dag
    skóra z golonki 20 dag (wcześniej ugotowana)
    boczek 70 dag

    Przyprawy:

    aromat do tyrolskiej 2 g/kg (6 g)
    peklosól 16 g/kg (48 g)
    pieprz biały 3 g/kg (9 g)
    ziele angielskie mielone 0,5 g /kg (1,5 g)
    czosnek 2 g/kg (6 g)

    Dodatki:

    wywar z gotowania skóry z golonki 280 ml
    skrobia ziemniaczana 30 g/kg (90 g)
    osłonka barierowa termokurczliwa FI 70 mm po napełnieniu
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Przekąski

Mielonka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięsa mielimy przez sitko 5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną skórę z golonki oraz rozmieszane w wywarze z gotowania skóry wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do Tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki robiąc odpowiedniej wielkości batony. Gotowe batony z mielonką parzymy w 75 stopniach Celsjusza przy Fi 70 mm - 70 minut. Po parzeniu studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Batony z mielonką przechowujemy w lodówce.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować