Zwykłe kotlety mielone można urozmaicić w różny sposób :) Ja tym razem zrobiłam je z brokułem i serem żółtym, który gdy są ciepłe jest "ciągnący" i zachęcił tym samym moje dziecko do konsumpcji ;)
50 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 10 sztuk:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
cebula
1/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki mleka
2 jajka
1/3 szklanki ziemnej wody
sól (około 1 łyżka)
pieprz
czosnek granulowany
ewentualnie przyprawa Kucharek
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
10 niewielkich kawałków sera żółtego
10 mniejszych różyczek brokuła (blanszowanych wcześniej)
Mielone z szynki nadziane brokułem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Do miski dodajemy mięso, bułkę tartą namoczoną w mleku, jajka, przyprawiamy.
2.Mięso dokładnie wyrabiamy ręką dodając po trochu zimnej wody (im dłużej będziemy wyrabiać, tym mielone będą lepsze).
3.Z masy formujemy kotleciki, do środka każdego dajemy po kawałku brokuła oraz sera żółtego, zlepiamy brzegi, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Komentarze