Mielone z szynki nadziane brokułem i żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zwykłe kotlety mielone można urozmaicić w różny sposób :) Ja tym razem zrobiłam je z brokułem i serem żółtym, który gdy są ciepłe jest "ciągnący" i zachęcił tym samym moje dziecko do konsumpcji ;)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 10 sztuk:
    500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    cebula
    1/3 szklanki bułki tartej
    1/3 szklanki mleka
    2 jajka
    1/3 szklanki ziemnej wody
    sól (około 1 łyżka)
    pieprz
    czosnek granulowany
    ewentualnie przyprawa Kucharek
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

    10 niewielkich kawałków sera żółtego
    10 mniejszych różyczek brokuła (blanszowanych wcześniej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ser

Mielone z szynki nadziane brokułem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Do miski dodajemy mięso, bułkę tartą namoczoną w mleku, jajka, przyprawiamy.
  • 2. Mięso dokładnie wyrabiamy ręką dodając po trochu zimnej wody (im dłużej będziemy wyrabiać, tym mielone będą lepsze).
  • 3. Z masy formujemy kotleciki, do środka każdego dajemy po kawałku brokuła oraz sera żółtego, zlepiamy brzegi, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Mięso Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować