Mielone z piersi gęsi z dodatkiem ryżu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jak to przy poniedziałku u mnie nie ma z rosołu pomidorowej lecz zrobiłam mielone z piersi gęsi. A to tylko dlatego że nie lubimy kotletów schabowych z piersi bo są suche i zawsze z piersi gęsi czy kaczki robię mielone lub pasztety czy pieczenie z dodatkiem innych mięs. Dziś postanowiłam poeksperymentować a że z wczoraj został mi ryż postanowiłam dodać go do kotletów i powiem wam że to był dobry pomysł. A za sprawą tego że zawsze kotlety usmażone duszę wyszły mi super wilgotne w środku.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 680 g piersi z gęsi wraz ze skórą,

    2 małe ząbki czosnku,

    0,5 średniej cebuli,

    0,5 woreczka ugotowanego ryżu,

    5 łyżek bułki tartej mielonej,

    2 jajka,

    1 łyżeczka przyprawy z solą,

    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

    olej do smażenia,

    bułka tarta do obtoczenia kotletów.



    dodatkowo :

    0,5 szklanki gotowanej zimnej wody ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1 łyżka suszonej włoszczyzny,

    0,5 łyżeczki przyprawy z solą.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone z piersi gęsi z dodatkiem ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Przygotować pierś z gęsi mięso odciąć od kości ( zważone jest już bez kości ). Następnie pokroić na mniejsze kawałki, mięso ma być ze skórą, przygotować także ryż ( u mnie został z wczorajszego obiadu ).
  • obiad 2. Przygotowane pokrojone na mniejsze kawałki mięsa zmielić przez maszynkę o małych oczkach razem z ryżem, czosnkiem oraz cebulą. Dodać do zmielonego mięsa ( ups jaka ze mnie gapa zapomniałam zrobić zdjęcia co dodałam ). A więc dodać jajka całe, przyprawę z solą, pieprz, bułkę tartą suchą. Całość dokładnie wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników.
  • obiad 3. Gdy już mamy wszystko dokładnie wyrobione, nabierać do ręki porcję mięsa i formować kotlety, obtoczyć dookoła w tartej bułce.
  • obiad 4. Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, rozgrzać go. Układać przygotowane i obtoczone w bułce kotlety i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • obiad 5. W czasie gdy smażymy ostatnią porcje kotletów, do garnka wlać pół szklanki wody dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z solą. Ułożyć usmażone kotlety i łyżkę tłuszczu z kotletów. Tak przygotowane kotlety dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około dziesięć aż dusząc się kotlety wchłoną prawie całą wodę minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze i na odwrót ( pilnować aby nie przystały do garnka ).
  • obiad 6. Tak przygotowane kotlety podałam z ziemniakami utłuczonymi z masłem prawdziwym i koperkiem, sosem który powstał z duszenia kotletów oraz wiosenna surówka z kapusty pekińskiej, ogórka, rzodkiewki i pomidora w śmietanie. Można z tego przepisu wykorzystać też inne mięso jeśli ktoś nie ma piersi gęsi czy kaczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować