Mielone z piersi gęsi i kaczki, do tego pieczeń

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Witam serdecznie jak już wiecie z opisów na moim blogu mam swoje gęsi, kaczki i kury. Dlatego dziś podam wam przepis na kotlety mielone podduszane oraz pieczeń która wyszła przepyszna. Może nie wygląda zachęcająco ponieważ mięso kacze jest ciemne i dlatego kotlety też nie wyglądają tak jak z mięsa wieprzowego. Ale serdecznie polecam smak jest rewelacyjny a zwłaszcza z dużą ilością czosnku.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg piersi kaczki,

    950 g piersi gęsi,

    10 łyżek bułki tartej,

    4 jajka,

    1 łyżka drobnej soli,

    0,5 łyżki pieprzu,

    5 ząbków czosnku,

    1 łyżka suszonej włoszczyzny,

    3/4 szklanki wody,

    2 - 3 łyżki oleju do kotletów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Mielone z piersi gęsi i kaczki, do tego pieczeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielone 1. Przygotować piersi z kaczki i gęsi razem ze skórami pokroić na kawałki takie aby zmieściły się do maszynki, przygotować również czosnek.
  • mielone 2. Przygotowane mięso i czosnek zmielić maszynką z drobnym sitkiem, dodać do zmielonego mięsa jajka, sól, pieprz i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników.
  • mielone 3. Do foremki 24,5 * 13 przełożyć część przygotowanego mięsa (nie nakładać pełnej foremki), będzie pyszna pieczeń na kanapki. Wstawić do zimnego piekarnika ustawić na 200 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut, 10 minut przed końcem pieczenia piekarnik ustawić na 230 stopni.
  • mielone 4. Na patelnię wlać olej 2 - 3 łyżki, formować kotlety i ułożyć na rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor.
  • mielone 5. Do garnka wlać 3/4 przegotowanej wody, dodać suszoną włoszczyznę i poukładać usmażone kotlety. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas podrzucając do góry aby się nie przypaliły i przy okazji górna warstwa zamieni się z dolną warstwą.
  • mielone 6. Upieczoną pieczeń pozostawić w piekarniku do wystygnięcia oraz do czasu aż wchłonie się tłuszcz w pieczeń.
  • mielone 7. Obiad czyli mielone podałam z ziemniakami oraz surówką z chyli którą robiłam na zimę. https://swojskiejedzonko72.blogspot.com/2019/08/saatka-z-chili.html
  • mielone 8. Zaś pieczeń będzie idealna na kanapki z dodatkiem masła i np. do tego ogórek kiszony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować