Mielone z leśnymi grzybami w keksówce.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów [TUTAJ]. Zrobiłem trochę inaczej i dodałem grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym r

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg łopatka wieprzowa
    2 cebule
    1 duża bułka namoczona w mleku
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie
    75 dag leśne grzyby
    1 cebula
    sól. pieprz

Mielone z leśnymi grzybami w keksówce. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzyby w moim ogrodzie 1. Grzyby obgotować, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, odstawić do przestudzenia.
    Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC.
    Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy