Myślę,że taka propozycja podania obiadu zachęci wszystkich do jedzenia.Zwykłe mielone a podane inaczej na pewno lepiej będzie smakowało,nawet na obiad we dwoje.
Składniki:
SKŁADNIKI NA SERCA MIELONE
0.50 kg. mięso mielone wieprzowe
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól,pieprz,czosnek granulowany,przyprawa do steków PRYMAT,bułka tarta do panierowania,olej do smażenia.
SKŁADNIKI NA DODATEK POROWY
0.25 dkg.małych pieczarek
1 papryka czerwona słodka palermo
2 garście pokrojonego pora,biała część
2 łyżki masła
sól,pieprz,sok z cytryny,cukier do smaku
Mielone serca z porowym dodatkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać jajko,bułkę tartą,przyprawić do smaku przyprawami i wyrobić gładką masę.Rękoma formować placki grubości ok.2 cm i foremką wycinać serca,obtoczyć z dwóch stron bułką tartą.Na patelni rozgrzać olej,usmażyć na rumiano serduszka mielone,osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
2.2. Pieczarki umyć,pokroić w ćwiartki,skropić sokiem z cytryny,por pokroić w talarki,paprykę w wąskie paski.Na patelni rozgrzać masło,przesmażyć na rumiano pieczarki,dodać por,paprykę i smażyć do czasu odparowania wody,przyprawić do smaku przyprawami,wlać z 4 łyżki gorącej wody i jeszcze chwilę dusić.
3.
3. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku,odcedzić i odparować.Utłuc na gładką masę z dodatkiem masła i śmietany.
4.
Talerz ozdobić w/g uznania i fantazji.Za pomocą foremek do babeczek ułożyć ziemniaki,por z pieczarkami,ułożyć mielone serca.Ozdobić.
Komentarze