Urozmaicenie tradycyjnych mielonych. Rozwiązanie na obiad a u nas najczęściej w takiej postaci serwuje na zimno do kanapek na różne weekendowe wyprawy.
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa mielonej szynki wieprzowej
1 mała czerstwa bułka
2 jajka
3 cebule
1 ząbek czosnku
Mleko do namoczenia bułki
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
Sól / pieprz
Bułka tarta do panierowania
Tłuszcz do smażenia
Mielone mega cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone daje do półmisku dodaje przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku oraz przyprawy sól, pieprz i przyprawa do wieprzowiny. Bułkę namoczyć w mleku – odsączyć na sitku i dodać do mięsa. Cebule kroimy w kostkę. 1/3 porcji posiekanej cebulki zeszklić na tłuszczu i przestudzoną dodać do mięsa mielonego. Pozostała cebulkę dodajemy od razu do mięsa. Na koniec dajemy jajka i wyrabiamy mięso dokładnie.
Formujemy kotlety mielone i obtaczamy w bułce tartej następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Komentarze