Mielona ręka leśniczego z faszerowanymi ziemniakami i kurkami

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Pomysł na mięso mielone, w niecodziennym wydaniu,idealny pomysł na przyjęcie Halloween.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    1 jajko
    1 bułka zwykła
    mleko do namoczenia bułki
    sól,pieprz
    pół szklanki bułki tartej
    2 jajka
    pół szklanki mąki
    garść natki pietruszki
    jednorazowe rękawiczki
    pomidor
    Faszerowane ziemniaki:
    5 dużych ziemniaków
    3 jajka
    sól,pieprz
    garść natki pietruszki
    Dodatkowo:
    szklanka kurek
    łyżka masła
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Mielona ręka leśniczego z faszerowanymi ziemniakami i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielone 1. Bułkę zalać mlekiem i odstawić na 15 minut.
    Do miski włożyć zmielone mięso, startą cebulę, jajko, sól, pieprz oraz odciśniętą bułkę, natkę pietruszki,wszystko dokładnie wymieszać.
    W rękawiczkę jednorazową włożyć masę mięsną,napełniać tak aż mięso napełni końcówki palców.Tak przygotowaną mięsną rękawiczkę,położyć na pomidora,aby palce delikatnie opadały w dół i wsadzić do zamrażarki na 1,5 godziny.

    Faszerowane ziemniaki:
    Ziemniaki dokładnie umyj,oprósz solą i piecz w piekarniku 45 minut w 180 stopniach.Gdy wystygną,przekroić na pół, wydrążyć delikatnie.
    Do wydrążonej masy ziemniaczanej dodać 3 jajka ,sól,pieprz,natkę pietruszki,wymieszać i nafaszerować połówki ziemniaczane.Polać olejem i piec 10 minut w 180 stopniach.

    Kurki umyć i osuszyć.Masło roztopić na patelni i wrzucić kurki.Doprawić solą i podsmażać 10 minut.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso Natka pietruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować