Mielone kulki w cebulce otoczone chrupiącym boczkiem

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Danie to jest idealne dla miłośników mięsnych smaków. Mój mąż był zachwycony.

  • 60 min

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego
    Przyprawa do mięsa mielonego do smaku
    rukola garść
    czosnek granulowany 2 łyżeczki
    wędzona papryka w proszku 2 łyżeczki
    papryka ostra mielona 1 łyżeczka
    cebula 5 sztuk
    boczek wędzony kilkadziesiąt plasterków
    ser żółty do posypania
    jajko 1
    bułka tarta 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone kulki w cebulce otoczone chrupiącym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy zostawiając ogonek.Dopiero teraz odcinamy ogonek i tylną część cebuli.Przekrawamy na pół i ściągamy ostrożnie pierwszą warstwę. Środek odkładamy.Potrzebne nam będą tylko warstwy wierzchnie. Do mięsa dodajemy jajko,bułkę tartą,rukolę i przyprawy: sól.papryki i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy 5 kulek. Każdą kulkę mięsną wkładamy pomiędzy dwie warstwy cebuli.Na wierzch każdej kulki dajemy starty ser. Cienkie plastry bekonu kładziemy na desce na przemian w tzw. wiatraczek. Cebulowe kulki kładziemy na boczek i owijamy nim cebulę spinając u góry wykałaczką. Dodatkowo owijamy dwoma plasterkami boczku cebulę w poprzek. Wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 200 stopni na 4o minut.Na ostatnie 10 minut obracamy kulki na drugą stronę i pieczemy na funkcji grill.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować