MIELONE KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój młodszy syn za nimi przepada. Nie lubi tradycyjnego kotleta mielonego, za to klopsiki robi sam i zjada ze smakiem. Proste i szybkie w wykonaniu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone: 0.5 kilograma
    - mąka: 4 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - świeży koper: 1 pęczek
    - śmietana: 1 łyżka
    - bulion warzywny (może być z kostki): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone klopsiki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone lekko solimy, dodajemy pieprzu do smaku i 3 pełne łyżki mąki. Z wyrobionej masy formujemy małe kuleczki (takie na 2 kęsy). Mi wychodzi około 30 sztuk.
    Rada - żeby kulki łatwo się formowały i nie przyklejały do dłoni, przygotuj sobie miseczkę z wodą i maczaj ręce każdorazowo przed formowaniem klopsika.
  • 2. Osoloną lekko wodę zagotowujemy w niskim ale szerokim garnku. Gdy woda wrze wrzucamy pojedynczo klopsiki, zamieszamy i czekamy około 5-7 minut aż wszystkie wypłyną na wierzch. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do salaterki.
  • 3. Do pozostałego po gotowaniu klopsików wywaru, wrzucamy kostkę bulionu warzywnego. Następnie pół pęczka posiekanego kopru. Można użyć kopru suszonego (około 1/2 torebki), ale świeży ma zdecydowanie lepszy i intensywniejszy smak i aromat.
  • 4. W kubku w 2/3 zapełnionym wodą rozrabiamy łyżkę mąki z łyżką śmietany, dolewamy odrobinę gorącego wywaru. Mieszamy lekko, wlewamy do garnka i mieszamy mątewką żeby nie zrobiły się grudki. Po około 5 minutach wrzucamy klopsiki do sosu, podgrzewamy je chwilę i już możemy podawać z pure ziemniaczanym lub kaszą i koniecznie jakąś surówką. Ja proponuję surówkę Coleslav - przepis również u mnie :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować