Metrowiec

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Upiec coś pysznego i niedrogiego to nie lada wyczyn, zwłaszcza gdy rodzina jest duża, a apetyt na słodkości niemały. Metrowca, jak nazwa wskazuje, jest tyle, że wystarcza dla wszystkich domowników i n

Składniki:

  • Ciasto: 6 jajek
    ● 2 szkl. mąki tortowej
    ● łyżka cukru waniliowego
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. oleju
    ● kakao
    ● 2 łyżeczki proszku do piecz.
    Krem: po 1,5 łyżki mąki tortowej
    i ziemn.
    ● 1/2 l mleka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1 kostka margaryny
    ● łyżka kakao
    Polewa: 20 dag mlecznej czekolady
    ● łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrami.
    Wlewamy olej, 6 łyżek zimnej
    wody, miksujemy z przesianą
    mąką i proszkiem. Białka ubijamy
    i mieszamy z ciastem. Dzielimy
    na 2 części, do jednej dodajemy łyżkę kakao, a do drugiej
    łyżkę mąki. Ciasta pieczemy 45
    minut w oddzielnych keksówkach
    w temperaturze 180 °C.
  • 2. Krem: odlewamy niecałą
    szklankę mleka, resztę zagotowujemy
    z cukrem. Mąki i kakao
    wsypujemy do zimnego mleka,
    mieszamy i wlewamy do wrzącego
    mleka. Chwilę gotujemy
    i studzimy. Margarynę ucieramy
    i stopniowo dodajemy masę.
    5 łyżek kremu odkładamy
    do dekoracji.
  • 3. Ciasta kroimy wzdłuż w 2-cm
    pas ki, smarujemy kremem i zlepiamy
    kolorami na przemian.
  • 4. Masło roztapiamy z czekoladą.
    Ciasto smarujemy polewą
    i de korujemy resztą kremu.

Porady

Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej Do kremu można dodać wiśnie kandyzowane lub z kompotu, wcześniej dokładnie osączone i wydrylowane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować