Metrowiec

5 (162 ocen)

Pierwszy raz metrowca zrobiłam bardzo, bardzo dawno temu :), wyszedł nieciekawie :( Teraz jest to jedno z bardziej lubianych ciast w mojej rodzince :)

Składniki:


  • CIASTO 1:
    4 jajka
    20 dkg. cukru
    20 dkg. mąki
    10 łyżek oleju
    5 łyżek letniej wody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    CIASTO 2:
    Te same składniki jak CIASTO 1, plus 2 łyżki kakao
    MASA:
    3 szkl. mleka
    1szkl. cukru
    c. waniliowy
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2,5 łyżki mąki pszennej
    30 dkg. masła
    spirytus do smaku

Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Metrowiec pyszne, puszysre ciasto 1. CIASTO 1 : Żółtka oddzielić od białek , wsypać cukier , ubić na puszystą masę nie przerywając ubijania wlać wodę i olej , jeszcze chwilę ubijać , dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,wszystko dokładnie wymieszać . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z ciastem . CIASTO 2: Zrobić tak samo jak ciasto 1 dodając 2 łyżki kakao . Gotowe ciasta wylać do dwóch foremek o wymiarach 10/35cm Piec 40-45 minut w temp. 175 *C MASA: Do zimnego mleka wsypać mąkę ziemniaczaną , mąkę pszenną ,
    cukier i c. waniliowy . wszystko razem dobrze wymieszać , mieszając ugotować budyń , wystudzić . Masło utrzeć , do utartego masła dodać zimny budyń i spirytus do smaku . Upieczone i wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości około 5 cm. smarować masą i przekładać na przemian raz ciemna kromka raz jasna . Udekorować według uznania , u mnie czekolada mleczna rozpuszczona w kąpieli wodnej , kokos i żurawina .Ciasto podajemy krojone po skosie .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować