Metrowiec

4.93 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja mama piekła go już 15 lat temu. A teraz ja piekę metrowca na rodzinne imprezy. Jest łatwy i pyszny.

Składniki:

  • Ciasto: 8 jajek
    ● 3 szkl. mąki
    ● 2 szkl. cukru
    ● 20 łyżek oliwy
    ● 16 łyżek wody
    ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 łyżki kakao Krem: 1,5 szkl. mleka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● łyżka mąki
    ● cukier waniliowy
    ● margaryna Polewa: czekolada deserowa i mleczna
    ● 6 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.93 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery Polewa Polewa czekoladowa

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem.
    Miksując, dodajemy wodę,
    oliwę, mąkę z proszkiem i pianę
    z białek. Ciasto dzielimy na
    2 części, do jednej dodajemy
    kakao. Pieczemy w 2 korytkach
    dł. 35 cm, studzimy.
    Składniki na krem (bez tłuszczu)
    gotujemy, zimne miksujemy
    z margaryną.
  • 2. Ciasto kroimy w plastry.
    grubości 1 cm. Smarujemy
    kremem i sklejamy na przemian
    plaster ciemny i jasny.
    Układamy w korytka, polewamy
    polewą. Kroimy na ukos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować