Metrowiec

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dwukolorowa babka z kremem budyniowym. Proste ciasto, które było u nas hitem ostatniej Wielkanocy. W tym roku będzie powtórka.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    3 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki cukru
    20 łyżek oleju
    16 łyżek wody
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Krem:
    1,5 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    cukier waniliowy
    1 kostka masła

    Polewa:
    2 czekolady ( u mnie deserowa i mleczna )
    6 łyżek mleka
    kolorowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasta wielkanocne Babki

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy wodę, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i białka ubite na sztywną pianę.
    Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Pieczemy dwie babki w korytkach o długości 35 cm.
  • 2. 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą ilość mleka dokładnie mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Gotujemy budyń, studzimy, miksujemy z masłem na gładki krem.
  • 3. Obie babki kroimy na plastry o grubości 1 cm, smarujemy masą budyniową i sklejamy na przemian plaster jasny i ciemny.
    Czekolady rozpuszczamy w mleku i powstałą masą polewamy ciasto, dekorujemy kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować