Podczas pobytu w Meksyku zostałam zaproszona na tradycyjną meksykańską kolację do rodzinymoich przyjaciół. Danie jest wprawdzie trochę pracochłonne, ale zawsze zachwyca moich gości.
Składniki:
Ciasto: 1/2 kg mąki kukurydzianej
● jajko
● szczypta soli
● 2-3 łyżki oleju
● olej do smażenia
Dodatek mięsny: 1/2 kg mięsa mielonego
● cebula
● sól
● pieprz
● oliwa
Dodatki warzywne: papryka czerwona, żółta i zielona
● puszka czerwonej fasoli
● puszka kukurydzy
● ogórek
● 200 g pieczarek
● 3 pomidory
● sałata
Sos biały: mała śmietana
● ząbek czosnku
Sos czerwony: puszka krojonych pomidorów
● sól, pieprz cayenne, papryka
Meksykańskie tortille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotowujemy
ciasto – powinno
mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Smażymy dość
cienkie placki (śr. 10-12 cm).
Rozgrzewamy w garnku olej,
placki chwytamy między dwie
łyżki i zanurzamy w mocno rozgrzanym
oleju, żeby „nie piły”
tłuszczu. Trzymamy, aż się zrumienią
i zastygną w formie łódeczek.
Układamy luźno na
papierowym ręczniku.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę
i smażymy mięso. Gdy się
zrumieni, dodajemy drobno posiekaną
cebulę i przyprawiamy.
Przekładamy do miseczki.
3.Warzywa siekamy w drobną
kostkę, fasolę i kukurydzę osączamy.
Wkładamy do osobnych
miseczek.
4.Sos biały: śmietanę lekko
solimy i dodajemy czosnek.
Mieszamy i przekładamy do miseczki.
5.Sos czerwony: pomidory
podgrzewamy na wolnym ogniu
z łyżką oliwy, przyprawiamy (powinien
być dość ostry).
Komentarze