Meksykański kociołek z cieciorką i fasolą konserwową

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Często w swojej kuchni wykorzystuję strączkowe z puszki, to duża oszczędność czasu i energii.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo - wołowe),
    250 g cienkiej, ostrej, podwędzanej kiełbasy,
    5 - 6 ziemniaków,
    1 pietruszka,
    2 marchewki,
    3 cebule,
    4 - 5 ząbków czosnku,
    1 słodka żółta papryka,
    1 słodka czerwona papryka,
    1 papryczka chili,
    1 puszka czerwonej fasolki konserwowej,
    1 puszka cieciorki konserwowej,
    1 puszka kukurydzy konserwowej,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka w proszku,
    przyprawa do chili con carne,
    majeranek,
    2 kostki mięsne,
    olej,
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Meksykański kociołek z cieciorką i fasolą konserwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować około 4 litrów wody z dodatkiem kostki mięsnej.
    Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru, zmniejszyć ogień, dotować około 15 minut.
  • 2. W tym czasie podsmażyć na patelni mięso mielone i pokrojoną w kostkę kiełbasę z dodatkiem przypraw oraz koncentratu pomidorowego. Przełożyć do garnka.
  • 3. Cebulę, czosnek, papryki oczyścić pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażać do czasu zeszklenia się cebuli. Podsmażone warzywa oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę, fasolę i cieciorkę wrzucić do garnka, gotować około 15 minut.
  • 4. Całość doprawić jeszcze do smaku i zaprawić przypaloną na patelni mąką: rozgrzać patelnię i przypalić na niej 2-3 łyżki mąki, dodać do kociołka i jeszcze chwilę pogotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Ciecierzyca

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować