Meksykańska tortilla

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubimy z mężem jeść ostre potrawy, a tortilla meksykańska to idealne danie .Łatwo i szybko ,a jak smacznie :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 8 placków tortilli
    - 3 pomidory
    - 3 ogórki kiszone
    - 1 czerwona papryka
    - pół dużej kapusty pekińskiej
    - duża podwójna pierś z kurczaka
    - duży jogurt naturalny
    - 4 łyżki majonezu
    - sól
    - pieprz
    - 4-5 ząbków czosnku
    - czosnek granulowany
    - zioła prowansalskie
    - bazylia
    - papryka ostra
    - cały sos tzatziki ( ja użyłam firmy Prymat)
    - przyprawa do gyrosa
    - oliwa lub olej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Meksykańska tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    W misce rozrabiamy 400ml jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte przez wyciskarkę,cały sos tzatziki, sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylię oraz paprykę. Całość porządnie mieszamy i wstawiamy do lodówki
  • 2. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , wrzucamy pokrojonego kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa w/g własnego smaku. Smażymy na małym ogniu
  • 3. W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę . Wrzucamy do dużej miski i zalewamy gotowym sosem czosnkowym ( rozrobionym w/g przepisu na opakowaniu). Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  • Meksykańska tortilla 4. Na patelni podgrzewamy placki tortilli po czym smarujemy sosem czosnkowym, dodajemy warzywa w sałatce i mięso usmażone na patelni. Całość raz jeszcze możemy polać sosem. Całość zwijamy i gotowe.

Porady

Do sałatki możemy wykorzystać każdy rodzaj ogórków, kolor papryki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować