Mazurek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pyszne kruche ciasto z lekką owocową masą.

Składniki:

  • Ciasto: 40 dag mąki
    ● margaryna
    ● 2 żółtka
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 10 dag mielonych orzechów włoskich.
    Masa: 70 dag kwaśnych jabłek
    ● 3 pomarańcze
    ● 20 dag cukru
    ● cytryna.
    Do dekoracji: płatki migdałów
    ● kandyzowane owoce

Mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z miękką margaryną, cukrem i orzechami,
    dodajemy żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto i schładzamy
    godzinę. Ciastem wylepiamy dno i boki kwadratowej
    blaszki. Pieczemy 30 minut w 200 °C. Studzimy.
  • 2. Jabłka obieramy
    i ścieramy na tarce
    o dużych oczkach.
    Pomarańcze obieramy,
    filetujemy
    i miksujemy. Pomarańcze,
    jabłka i cukier
    gotujemy z sokiem
    i startą skórką
    z cytryny, aż powstanie
    gęsta masa.
    Studzimy. Wykładamy
    na ciasto
    i dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy