Mazurek z polewą cytrynową.

4.5 (160 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Kruchy mazurek z intensywnie cytrynową masą inspirowaną brytyjskim Lemon Curd posypany gorzką i białą czekoladą oraz cytrynową skórką.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - mąka krupczatka: 200 gramów
    - masło: 150 gramów
    - cukier puder: 60 gramów
    - ugotowane żółtka: 2 sztuki
    - sok z jednej cytryny: 1 sztuka
    - cukier trzcinowy: 3 łyżki
    - surowe żółtka: 2 sztuki
    - otarta skórka z cytryny: 2 łyżeczki
    - starta gorzka czekolada: 3 łyżki
    - starta biała czekolada: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazurek z polewą cytrynową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 130 gram masła siekamy na kawałki łączymy z mąką, cukrem i ugotowanymi żółtkami. Wyrabiamy ciasto.
  • 2. Ciasto zawijamy w folie i odkładamy na godzinę do lodówki.
  • 3. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i formujemy mazurka. Ja zrobiłam w kształcie "kwiatka", przy użyciu formy do babki.
  • 4. Mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Przygotowanie masy. Na małym ogniu rozpuszczamy pozostałe masło dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka, cały czas mieszając. Dodajemy sok z cytryny. Cały czas mieszamy, do momentu gdy masa zgęstnieje. Trwa to około 15 minut.
  • Mazurek z cytrnową polewą. 6. Masę rozprowadzamy na ostudzonym cieście. Posypujemy startymi czekoladami oraz skórką z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować