Mazurek z jabłkami

4.49 (170 ocen)

Doskonałe kruche ciasto z pysznym musem jabłkowym.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    120 g zimnego masła
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    mus jabłkowy
    2-3 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki rodzynek
    1/4 szklanki płatków migdałowych
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, sól i cukier rozcieramy z masłem, tak aby wyglądało jak mokry piasek. Na koniec dodajemy śmietanę, wyrabiamy ciasto. Lepimy z niego kulę i wkładamy do lodówki na około godzinę.
    W tym czasie namaczamy rodzynki, prażymy płatki migdałowe i rozpuszczamy żelatynę w 3 łyżkach gorącej wody.
    Mus jabłkowy przekładamy do miseczki, dodajemy rodzynki i żelatynę, mieszamy odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Po czasie wyciągamy ciasto wałkujemy na placek ok. 1-1,5 cm grubości, wkładamy na blachę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem całą powierzchnię, aby powietrze uchodziło i ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia.
    Pieczemy około 30-45 minut w 180 stopniach C, do czasu aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Na gotowe ciasto nakładamy mus jabłkowy z rodzynkami, posypujemy uprażonymi migdałami i polewamy płynną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować