mazurek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

przepis dostałam od babci, która na każde wielkanocne święta robiła. Wszyscy nie mogliśmy doczekać się na takie ciasto.Cały dom pachniał miodem.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - miód naturalny płynny: 125 gramów
    - smalec: 1 łyżka
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier kryształ: 100 gramów
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - soda: 1 łyżeczka
    - sól jodowana: 1 gram
    - dżem morelowy: 250 gramów
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 2 łyżki
    - skórka z całej pomarańczy: 1 sztuka
    - brzoskwinia z puszki: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mazurek świateczny 1. Miód pogrzać, rozpuścić, dodać smalec, wymieszać.
  • mazurek wielkanocny 2. oddzielić żółtka od białek. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • mazurek wielkanocny 3. Mąkę przesiać na stolnicę dodać miód rozpuszczony, żółtka utarte z cukrem . Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 12 godz.
  • mazurek wielkanocny 4. Ciasto rozwałkować i ułożyć w prostokątnej formie, dookoła zrobić wyższe brzegi. Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika do tem. 200 stopni. Piec10 min.
  • mazuerk wielkanocny 5. wyjąć z piekarnika i rozsmarować dżem na całym placku i posypać kondensowaną skórką z pomarańczy. Wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika . Po wyjęciu ozdobić trójkątami ze świeżej skórki z pomarańczy. Na środku połówką brzoskwini.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować