Mazurek wielkanocny

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Choruję na cukrzycę, więc unikam słodyczy. Ale moje wypieki rodzina zawsze zjada z apetytem.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 40 dag mąki pszennej
    ● 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 6 żółtek
    ● 25 dag margaryny
    ● 20 dag cukru
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    ● 1/2 kg masła
    ● 4 żółtka
    ● jajko
    ● 20 dag cukru
    ● szklanka mleka
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● 7 kropli olejku rumowego
    Do dekoracji:
    ● cukier puder lub kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem,
    dodajemy żółtka i mąki
    wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    Zagniatamy ciasto. Blachę
    wykładamy natłuszczonym
    pergaminem. Ciasto dzielimy na
    dwie równe części. Każdą pieczemy
    na złoty kolor (ok. 30 minut)
    w piekarniku nagrzanym do
    temperatury 170 °C.
  • 2. Mieszamy mleko, żółtka, jajko,
    cukier i mąkę. Gotujemy
    w kąpieli wodnej, mieszając. Masło
    ucieramy, stopniowo dodając
    ostudzony budyń i olejek.
  • Mazurek wielkanocny 3. Ciasto przekładamy masą.
    Polewamy białym lub kakaowym
    lukrem. Dekoracyjny wzorek robimy
    widelcem.

Porady

● Ciasto możemy polać polewą czekoladową. ● Do dekoracji możemy wykorzystać migdały, rodzynki i orzechy, a także świeże oraz kandyzowane owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować