MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Mazurek Wielkanocny na kruchym spodzie z nutą pomarańczy oraz pyszną, słodką masą pomarańczową i gorzką czekoladą na wierzchu

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    2 ugotowane żółtka
    3/4 kostki schłodzonego masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 op. cukru waniliowego
    2 łyżki soku z pomarańczy
    1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
    szczypta soli
    Masa pomarańczowa:
    1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
    60 g serka mascarpone
    2 żółtka
    1/4 szklanki soku z pomarańczy
    1/3 szklanki śmietanki 30%
    1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
    Polewa:
    50 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
    Dekoracje:
    plasterki pomarańczy
    blanszowane migdały
    serduszka z białej czekolady
    perełki cukrowe
    lukier plastyczny
    posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Mazurek pomarańczowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Pomarańczę parzymy gorącą wodą, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok - bierzemy 2 łyżki soku i 1 łyżeczkę startej skórki ( resztę skórki i soku pozostawiamy do masy). Na stolnicy wysypujemy przesianą przez sito mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy posiekane nożem schłodzone masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz rozgniecione widelcem ugotowane żółtka. Następnie wlewamy sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z pomarańczy i szybko zagniatamy ciasto. Gdy ciasto nie chce się kleić dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min., aby się schłodziło.
    Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1:2. Większą część rozwałkowujemy na prostokątny placek i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mniejszej części ciasta toczymy wałeczki, z których robimy ramkę wokół placka. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min. Wyjmujemy i studzimy.
  • 2. Masa pomarańczowa:
    Mleko skondensowane miksujemy z żółtkami. Dodajemy serek mascarpone i sok z pomarańczy, nie przerywając miksowania. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie łączymy delikatnie ubitą śmietankę z masą. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na ostudzony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni na 20-25 min. Wyjmujemy i Studzimy.
  • 3. Polewa:
    Gorzką czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej. Gotową czekoladę wylewamy na ostudzoną masę pomarańczową.
    Zdobimy według upodobania i fantazji
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować