Prosty i dość szybki w wykonaniu mazurek wielkanocny na waflach. Idealny dla osób, które nie są zbyt dobre w pieczeniu.
50 min
Składniki:
5 suchych wafli
25 dag mleka w proszku
20 dag masła
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3/4 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
dżem z leśnych owoców
1 puszka masy kajmakowej
10 dag orzeszków ziemnych
15 dag orzechów włoskich
3 łyżki Nutelli
kokos i migdały do dekoracji
Mazurek na waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zwykłe zagotować z margaryną, cukrem i cukrem wanilinowym -
ostudzić. Wsypać mleko w proszku i dodać pokrojone orzechy włoskie.
2.Na spód blachy położyć płat wafla i posmarować masą mleczną. Na
masę mleczną położyć płat wafla i posmarować dżemem z owoców
leśnych. Znów położyć płat wafla i posmarować połową masy
kajmakowej, na którą wysypać drobno posiekane orzeszki ziemne i znów
przykryć masę płatem wafla. Posmarować wafla pozostałą częścią
masy kajmakowej i położyć płat wafla. Wierzch posmarować Nutellą,
posypać kokosem i udekorować migdałami.
Komentarze