Mazurek makowy w waflu

4.49 (191 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zapomniany przepis mojej mamy, którego smak pamiętam z dzieciństwa.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mak: 40 dekagramów
    - masło: 2 sztuki
    - jaja: 10 sztuk
    - cukier: 3 szklanki
    - bułka tarta: 5 łyżek
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - woda: 0.75 szklanki
    - rodzynki: 10 dekagramów
    - skórka pomarańczowa: 5 dekagramów
    - wafel: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek makowy w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zaparzyć, ostudzić przemleć dwa, trzy razy. Żółtka utrzeć z 1 1/2 szklanki cukru, dodać mak, bułkę rodzynki i skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia. Ubić pianę. Lekko wymieszać. Wylać na blachę. Upiec placek.
  • 2. Do rondelka dodajemy wodę i 1 1/2 szklanki cukru. Gotujemy, na małym ogniu. Robimy próbę łyżeczką puszczamy kroplę syropu na talerzyk. Gdy kropla się nie rozpływa syrop jest gotowy. Gotowanie trwa ok. 15 min. Musimy uchwycić ten moment, gdy zaczyna nam się robić kropla, gdyż za długie gotowanie spowoduje krystalizację cukru. Do gorącego syropu dajemy 2 kostki masła. Wstawiamy do drugiego rondla z zimną wodą. Ucieramy pałką. Zmieniamy wodę by była zimna, można dodać lodu do wody wtedy masa utrze nam się szybciej. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję masa jest gotowa.
  • 3. Dzielimy na pół i smarujemy mak z jednej strony przykrywamy waflem obcinając go na równo z plackiem. Odwracamy i smarujemy mak z drugiej strony przykrywamy waflem, obcinamy na równo. Gotowe.
    Placek prezentuje się znakomicie a jeszcze lepiej smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować