Mazurek kajmakowy dla zapracowanych

5 (145 ocen)

Szybki sposób na ciasto, które można doskonale mrozić i nic nie traci na smaku. Można też podzielić pracę na etapy co bardzo ułatwia życie.

Składniki:

  • - 1 kostka margaryny
    - 1 jajko
    - 3 żółtka
    - 3 szklanki mąki tortowej
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier wanilinowy
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 słoik kwaśnych powideł
    - 1 puszka masy kajmakowej
    - do dekoracji : migdały, suszone owoce, paluszki
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Mazurek kajmakowy dla zapracowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy na stolnicę lub do miski i robimy w środek dołek. W dołek wlewamy jajko i żółtka i nożem szybko mieszamy z mąką. Następnie dodajemy schłodzoną margarynę i siekamy wraz jajkiem i mąką. Dodajemy cukier zwykły i waniliowy ( lub ekstrakt ) i zagniatamy szybko gładkie ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Obie części rozwałkowujemy na szerokość i wysokość blachy ( prostokątna duża ) Najpierw układamy jedną część, smarujemy ją powidłami a następnie nakładamy drugą część. Wstawiamy do rozgrzanego do 180C piekarnika na około godzinę i odstawiamy do wystudzenia. Jak ciasto wystygnie smarujemy masą kajmakową i ozdabiamy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
mazurek

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

mazurek kajmakowy...

izaa_a tradycyjny mazurek

To może cię zainteresować