mazurek ajerkoniakowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosty, bo taki z założeniu ma być mazurek. Kruche ciasto przykryte polewą z ajerkoniaku udekorowałam cukrowymi jajeczkami, które wyglądały jak prawdziwe.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:



    150 g mąki
    100 g masła
    50 g cukru pudru
    szczypta soli
    żółtko
    na polewę:

    1/2 szklanki ajerkoniaku
    3/4 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki dowolnego dżemu
    cukrowe jajeczka
    pisaki lukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Kruche ciasto

Mazurek ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść, schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kształt jajka. Z reszty ciasta uformować wałeczek i oblepić nim brzegi jaja. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Wystudzić.



    Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wymieszać z ajerkoniakiem. Wylać na ciasto posmarowane dżemem. Kiedy zastygnie wierzch udekorować lukrowymi pisakami i jajeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować