Masło orzechowe (wersja podstawowa)

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowe masło orzechowe jest bardzo proste w przygotowaniu i o wiele tańsze niż w sklepie. Wystarczy dobry sprzęt i... oczywiście orzeszki.

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • orzeszki ziemne
    sól (opcjonalnie)

Masło orzechowe (wersja podstawowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane orzeszki ziemne należy podprażyć na suchej patelni (dodałam sól), a następnie przełożyć do malaksera i miksować przez kilkanaście minut.
    (Do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.)
    Gotowe masło przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.
    (Zamknięte nadaje się do przechowywania przez około miesiąc.)

Porady

Masło można połączyć z różnymi dodatkami, np. sezamem, czekoladą, miodem, czy suszonymi owocami.

Komentarze

Podobne przepisy