Od kilku miesięcy mamy do czynienia z widocznym wzrostem cen masła. Nie tylko w Polsce ten rodzaj tłuszczu stał się niemal towarem luksusowym, z podobnymi zwyżkami cen mamy do czynienia także w pozostałych krajach Europy.
Czy wiecie, że masło można przyrządzić samodzielnie w domu i wbrew pozorom nie jest to takie trudne? Ta praktyka kojarzy nam się z czasami naszych babć, które ubijały śmietanę w drewnianej maselnicy. Mlekosławni – postaci kampanii „Bądź świadomy – kupuj polskie” zachęcają do wspólnego wyrabiania masła - może to być świetna atrakcja dla dzieci, a jednocześnie pomysł na wspólne spędzanie czasu w kuchni. Choć nie zaoszczędzimy dużo, satysfakcja z przyrządzenia domowego masełka – będzie bezcenna.
Co jest potrzebne do wykonania masła w domu?
Masłosław już krzyczy, że czas i wysiłek. Oprócz oczywiście tych dwóch niematerialnych składników potrzebujemy:
• Gęstej śmietany (30% lub 36%)
• Narzędzia do ubijania (mikser, blender, trzepaczka)
Musicie pamiętać, że bardzo ważna jest temperatura śmietany – najlepiej, aby była pokojowa. Zbyt niska spowoduje, że śmietana będzie trudniej się ubijać, a formowanie masła będzie dłużej trwało.
Z 800 g śmietany powstanie ok. 240 g masła.
Zatem do dzieła!
I krok wg Masłosława
Wlej śmietanę do naczynia i rozpocznij ubijanie. Ze względu na rodzaj narzędzia, którym się posługujesz cały proces może trwać od 5 do 15 minut. W czasie ubijania możesz zaobserwować, jak śmietana zmienia swoją konsystencję. Ostatecznie powinny być widoczne grudki żółtego tłuszczu – to nasze masło oraz rzadka substancja – produkt uboczny w postaci maślanki.
II krok wg Masłosława
Odsącz masło od maślanki używając sitka. Następnie opłucz dokładnie masło w zimnej wodzie, usuwając pozostałości maślanki – może ona negatywnie wpływać na smak domowego masła. Następnie uformuj pożądany kształt masła: kostkę, kulkę lub osełkę. Gotowe! Teraz możesz się cieszyć smakiem własnoręcznie zrobionego masła! Domowy tłuszcz możesz przechowywać w lodówce nawet do 10 dni.
Masłosław radzi!
„Do zrobienia domowego masła możesz użyć także wiejskiej śmietany, ja jednak polecam polską śmietanę 36% dostępną w każdym sklepie! Pamiętaj, aby była bez żadnych dodatków, zwróć również uwagę, czy posiada żywe kultury bakterii – wtedy uzyskasz jeszcze zdrowszy produkt” – dodaje Masłosław.
Wszystko idzie jak po maśle!
Jak widzicie, wykonanie domowego masła wcale nie jest takie trudne! Nie każdy ma jednak czas i cierpliwość, by własnoręcznie ubijać śmietanę. Masła oferowane przez polskich producentów przetworów mlecznych są bardzo wysokiej jakości i trafiają w gust nawet najbardziej wybrednego klienta. Każdy powinien znaleźć coś dla siebie! A dzięki temu, że wspieracie polskich producentów wspieracie polską gospodarkę!
Jak wybrać masło w sklepie?
Na sklepowych półkach znajdziemy różne masła. Jak wybrać to właściwe? Mlekosławni podpowiadają, na co zwracać uwagę podczas zakupów.
• Masło ekstra, delikatesowe i wyborowe – powinny mieć zawartość tłuszczu większą niż 82%. Charakteryzują się delikatnym smakiem. Masło ekstra wytwarzane jest ze śmietany ukwaszonej i pasteryzowanej.
• Masło śmietankowe – ma zawartość min. 73,5% tłuszczu. Powstaje z nieukwaszonej śmietanki. Zawiera również najwięcej laktozy w porównaniu do innych maseł (2-3%).
• Masło stołowe – powinno mieć nie mniej niż 73,5% tłuszczu i nie więcej niż 24% wody.
Które z nich będzie najlepsze? Które najzdrowsze? Zajrzyjcie na stronę Mlekosławnych i znajdźcie odpowiedź: www.mlekoslawni.pl oraz fanpage’a www.facebook.com/MlekoslawniPL.
Mlekosławni przygotowali również Poradnik Zakupowy do pobrania ze strony internetowej.
Organizatorem kampanii „Bądź świadomy kupuj polskie” jest Polska Izba Mleka. Kampania sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.