Maślany kalafior

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

O tej porze roku kalafiory są najlepsze więc można z nimi poeksperymentować w kuchni .

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 duży kalafior
    -1/4 kostki masła ( 50 g ) + łyżeczka do blaszki
    -2 łyżki drobniutko startego sera żółtego ( parmezan lub bursztyn ) .
    -3 łyżki bułki tartej + łyżeczka do blaszki
    -Przyprawy ( sól, pieprz ,cukier,czosnek granulowany ,papryka słodka, zioła prowansalskie , vegeta, opcjonalnie kurkuma )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne

Maślany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślany kalafior . 1. Kalafiora myjemy , przekrawamy na pół i gotujemy przez 5 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru . Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do czasu aż dobrze odcieknie i przestygnie . Połówki kalafiora oprószamy pieprzem , vegetą i papryką słodką .
  • Maślany kalafior. 2. Masło rozpuszczamy i doprawiamy ziołami prowansalskimi , czosnkiem granulowanym i opcjonalnie kurkumą .
  • Maślany kalafior. 3. Blaszkę smarujemy łyżeczką masła i posypujemy łyżeczką bułki tartej . Układamy kalafiora i dokładnie smarujemy go masłem z przyprawami . Posypujemy bułką tartą i posypujemy serem . Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na środkowej półce .
  • Maślany kalafior . 4. Pod konie pieczenia można włączyć funkcję grill aby mocniej zrumienić wierzch .

Porady

Istotne jest to aby zastosować do dania ser długodojrzewający -Parmezan lub bursztyn . Danie nabiera charakteru i nie jest nudne w smaku .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Kalafior Masło Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować