Jak widzicie niżej, nie dodałam do niej żadnego aromatu, a wierzcie mi że pachnie obłędnie. Masło broni się samo więc radzę zrobić ją właśnie z jego dodatkiem.
Składniki:
1 kg mąki pszennej poznańskiej
150 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
5 jajek
100 g drożdży
250 g sera białego półtłustego*
150 g serka waniliowego
100 g rodzynek
kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
50 g masła
Maślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Mleko podgrzewamy – do 40 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy cały cukier. Odstawiamy na około 40 minut – zaczyn powinien mieć konsystencję pianki i mocno urosnąć.
W międzyczasie topimy masło.
Do zaczynu wsypujemy mąkę.
Wbijamy jaja.
Mieszamy.
Zaczynamy wyrabiać i podlewamy tłuszczem.
Wyrabiamy aż zacznie odstawać od miski , około 10 minut.
Gotowe ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
2.Formy smarujemy masłem i wykładamy papierem.
Serek mieszamy z twarogiem.
Ciasto dzielimy na dwie części ( jeśli pieczemy w keksówce i blaszce jak ja – 2/3 i 1/3 ).
Wykładamy ciasto. Smarujemy serem, obsypujemy osączonymi rodzynkami.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę, posypujemy ciasto.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto wyciągamy z pieca.
Komentarze