Maślane ciasteczka z lawendą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka o smaku i zapachu lata - prawdziwa aromaterapia podczas jesiennych, deszczowych dni. ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 60 ciasteczek:

    400 g mąki krupczatki
    2 wiejskie jajka
    szczypta soli
    2 łyżki suszonej lawendy
    150 g miękkiego masła
    150 g drobnego cukru
    2 arkusze papieru do pieczenia

Maślane ciasteczka z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Godzinę przed przygotowaniem ciastek wyciągamy składniki z lodówki.

    Masło ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Po pięciu minutach dodajemy jedno jajko, po chwili kolejne. Dodajemy sól.

    Mąkę przesiewamy, nieustannie miksując, powoli wsypujemy do masy maślanej. Pod koniec dodajemy lawendę.

    Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

    Formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, oprószamy tłuczek odrobiną mąki, odciskamy delikatnie wzór. Nadmiar ciasta odcinamy dowolną foremką.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut (6 minut, termoobieg grzanie z dołu, 6 minut termoobieg grzanie z góry).

Porady

,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy