Idealne do porannej kawy czy popołudniowej herbatki.Kruche, maślane. Kuszą zapachem! Toteż radzę przetrzymywać w puszce albo słoiku, bo znikają w zaskakującym tempie:)
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
Maślane ciasteczka do kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z masła, mąki i cukru wyrobiłam elastyczne ciasto. Podzieliłam na 4 mniejsze porcje. Z każdej uformowałam rulonik (jak na kopytka) zawinęłam w folię spożywczą i wstawiłam na 30 minut do zamrażalnika.
2.Na jednym płaskim talerzu rozsypałam odrobinę brązowego cukru, a na drugi wylałam pół szklanki zimnej wody. Lekko zmrożone rulony ciasta najpierw zwilżyłam w wodzie, a następnie obtoczyłam w cukrze.
Następnie pokroiłam na cienkie około 0,5 cm plasterki.
3.Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Komentarze