Maślane bułeczki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Proste, bez dodatków. Takie do przekrojenia i zjedzenia z masłem lub ulubioną konfiturą. Do tego kubek kakao i jesteśmy w kulinarnym niebie :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 4 szklanki
    - maślanka: 1 szklanka
    - cukier: 0.33 szklanki
    - jaja: 2 sztuki
    - drożdże: 3 dekagramy
    - masło: 4 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    KRUSZONKA:
    - mąka: 0.5 szklanki
    - cukier: 4 łyżki
    - masło: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Maślane bułeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślane bułeczki z kruszonką 1. Z margaryny, mąki i cukru przygotować kruszonkę. Kiedy będzie odchodzić od rąk i da się rozcierać palcami, na czas przygotowywania bułeczek, schłodzić ją w lodówce.

    Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka/maślanki, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Zamieszać tak, by rozetrzeć grudki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, jaja ubić z resztą cukru, dodać wyrośnięty zaczyn, szczyptę soli oraz stopione 4 łyżki masła. Wyrobić ciasto, kiedy składniki się połączą, odstawić znów do wyrośnięcia na minimum 30 min. Kiedy ciasto podwoi objętość, odrywać po kawałku, formować bułeczki. Jeśli chcemy uzyskać wzór kwiatka, najpierw układamy 1 bułeczkę na środku, resztę dołączamy po bokach. W trakcie pieczenia bułeczki się skleją, ale bardzo łatwo się od siebie odrywają. Ułożone na blaszce (wyłożonej pergaminem lub naoliwionej) bułki, posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem. Obsypać kruszonką. Piec w temp. 175'C przez 20 min. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temp. do 150 'C, na 3-5 min. można włączyć termoobieg.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna Maślanka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować