Marynowany kalafior

4.48 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny jako dodatek do niedzielnego obiadu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 3 duże kalafiory
    Zalewa:
    - 9 szklanek wody
    - 1,5 szklanki octu
    - 9 łyżeczek cukru
    - 3 łyżeczki soli
    - 1 ząbek czosnku na każdy słoik
    + pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyparzamy dokładnie słoiki w których mamy zamiar zamknąć kalafiora, do każdego wkładamy obrany ząbek czosnku, następnie myjemy kalafiora, dzielimy go na niewielkie różyczki i wrzucamy na minutę na wrzącą wodę, następnie odcedzamy i sparzonego przekładamy do słoików. Przygotowujemy zalewę - wodę oraz wszystkie przyprawy zagotowujemy, następnie dodajemy ocet i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gorącą zalewą zalewamy słoiki z kalafiorem, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Porady

Jeśli lekko zakwasimy kwaskiem cytrynowym wodę w której sparzamy kalafiora - wówczas zachowa on swój jasny kolor i nie zżółknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować