Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

Moja propozycja na dość szybki i niedrogi obiad.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    3/4 szklanki oleju
    2 łyżki octu lub sok z 1/2 cytryny
    1 płaska łyżeczka oregano
    sól
    pieprz czarny mielony
    przyprawa do grilla
    przyprawa do kurczaka
    ostra mielona papryka
    szczypta tymianku
    3 ząbki czosnku
    1/2 kg fasolki szparagowej świeżej lub 1 opakowanie mrożonej
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myję, suszę nacieram solą i pieprzem, posypuję przyprawami i zalewam olejem wymieszanym z octem lub sokiem z cytryny. czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka na ruszcie i piekę ok 1,5-2 godz. W połowie pieczenie odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i gotuję z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzam i przekładam do salaterki. Masło rozpuszczam na patelni i polewam gotową fasolkę.
    Na talerzu układam porcję mięsa i fasolkę. Podaję z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować