Marynowane prawdziwki - recepta mojej babci

4.2 (258 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Idealne zimową porą jako zimna przekąska, oraz dodatek do sałatek, czy nieodzowny element przystawek.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ok. 0,5 kg małych prawdziwków
    sól

    Marynata:
    1 szalotka
    4 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    6 ziarnek pieprzu kolorowego
    2 szklanki wody
    5 łyżek miodu
    pół szklanki octu
    pół łyżki soli
    1 łyżeczka gorczycy
Wystaw ocenę:

4.2 (258 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane prawdziwki - recepta mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prawdziwki oczyszczamy, czyścimy je szczoteczką. Następnie wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy ok. 10-15 minut.
  • 2. W osobnym garnku przygotowujemy marynatę: Tak naprawdę marynatę, każdy powinien zrobić wedle własnego smaku. Do wody wrzucamy szalotkę pokrojoną w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i miód, a gdy wszystko się zagotuje dolewam ocet. Jeszcze chwilę podgrzewam.

    Grzyby odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy gorącą marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy i kładziemy do góry dnem, by zassały.

Porady

Według tego przepisu można marynować również inne gatunki grzybów. Do słoików można dodać również, czosnek, kapary czy chili wszystko wedle uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować