Marynowane pomidory

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Podsuwamy pomysł na zagospodarowanie ostatnich dojrzewających pomidorów. Zbieramy, bowiem mróz w nocy. Wśród zebranych zielone, małe i inne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 małych pomidorów
    2 cebule
    1 marchew
    sól
    Marynata:
    3/4 szklanki octu 10%
    3 szklanki wody
    3 łyżki cukru
    2 liście laurowe
    pieprz ziarnisty

Marynowane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane pomidory 1. Pomidory umyłem, usunąłem szypułki, pokroiłem na grube (1/2 cm) plastry wykrawając twardą część spod ogonka.
    Cebulę obrałem, pokroiłem na cienkie talarki.
    Marchew obrałem, umyłem, poszatkowałem na cieniutkie plasterki.
    Pokrojone warzywa umieściłem w dużej misce, posoliłem. Odstawiłem na dobę.
  • 2. Po tym czasie warzywa odcedziłem na sicie i następnie luźno ułożyłem w wyparzonych słoikach.
    Wszystkie składniki marynaty zagotowałem, przestudziłem.
    Zalałem marynatą warzywa w słoikach. Pasteryzowałem 30 minut w 200°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy