Marynowane kurki

0 (0 ocen)

Pyszne marynowane kurki. Doskonały dodatek do sałatek oraz wędlin i pieczywa. Najlepszy sposób na wspomnienie lata zimową porą.

Składniki:

  • 4 kg świeżych kurek
    2 l wody
    1 l octu winnego 6%
    8 łyżek cukru
    4 płaskie łyżki soli morskiej
    liście laurowe
    angielskie ziele
    gorczyca

Marynowane kurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki jeśli są prosto z lasu należy oczyścić z dużych zanieczyszczeń typu igły i liście.

    Następnie do dużego naczynia bądź wyczyszczonej komory w zlewie nalewamy gorącą wodę. Dodajemy do niej kilka łyżek soli i wrzucamy do wody kurki. Pędzelkiem czyścimy je z drobnych zanieczyszczeń.

    Tak przygotowane i czyste kurki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około 10 minut. Nastąpienie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą.

    Kurki wkładamy do słoika, do którego dajemy po łyżeczce gorczycy, dwa ziela angielskie i po jednym liściu laurowym. Całość zalewamy gorącą zalewą.

    Zalewa:

    Wodę , cukier, sól i ocet zagotowujemy. Gotową zalewą zalewamy kurki i szczelnie zakręcamy słoiki.

    Pasteryzujemy przez 20 minut i odstawiamy do góry dnem, aż do całkowitego ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy