Kolejnym z przetworów który się u nas pojawia jest marynowana papryka. Najbardziej lubi ją tatuś, choć i my czasem lubimy sobie jej troszkę zjeść.
60 min
Składniki:
•5 kg papryki
•2 szklanki octu
•10 łyżek cukru
•8 łyżek miodu (używamy wielokwiatowego)
•10 liści laurowych (mama ma drzewko laurowe więc używamy świeżych)
•20 sztuk ziarenek ziela angielskiego
•4 łyżeczki soli
•oliwa z oliwek po łyżce na słoik
Marynowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, wycinamy gniazdka i kroimy w paski. Ocet, cukier, miód, liście laurowe, ziele angielskie i sól dajemy do garnka i gotujemy zalewę. Do zagotowanej zalewy partiami wkładamy paprykę i gotujemy 5 minut, po czym wyjmujemy paprykę i wkładamy ją do słoika. Zalewę przecedzamy i wlewamy do słoika, do każdego słoika dodajemy łyżkę oliwy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Komentarze