Marynowana papryka

4.49 (141 ocen)

  • 60 min

Kolejnym z przetworów który się u nas pojawia jest marynowana papryka. Najbardziej lubi ją tatuś, choć i my czasem lubimy sobie jej troszkę zjeść.

  • 60 min

Składniki:

  • •5 kg papryki
    •2 szklanki octu
    •10 łyżek cukru
    •8 łyżek miodu (używamy wielokwiatowego)
    •10 liści laurowych (mama ma drzewko laurowe więc używamy świeżych)
    •20 sztuk ziarenek ziela angielskiego
    •4 łyżeczki soli
    •oliwa z oliwek po łyżce na słoik

Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Papryka marynowana

Marynowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdka i kroimy w paski. Ocet, cukier, miód, liście laurowe, ziele angielskie i sól dajemy do garnka i gotujemy zalewę. Do zagotowanej zalewy partiami wkładamy paprykę i gotujemy 5 minut, po czym wyjmujemy paprykę i wkładamy ją do słoika. Zalewę przecedzamy i wlewamy do słoika, do każdego słoika dodajemy łyżkę oliwy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować