Marokański kociołek

4.5 (176 ocen)

  • 40 min

Kociołek to potrawa jednogarnkowa, rodzaj bardzo gęstej zupy. A marokański - ze względu na przyprawy. Danie wymyśliłam sama, więc być może Marokańczyk z krwi i kości nigdy nie jadł takiej potrawy. Ciekawe, czy by mu smakowała?

  • 40 min

Składniki:

  • ok. 60 dag filetów z kurczaka
    1 duża cebula czosnkowa lub zwykła
    1/2 kalafiora
    30-40 dag fasolki szparagowej
    1 średnia cukinia (ok. 30 dag)
    4 ząbki czosnku
    3-4 łyżki oleju
    3-4 szklanki rosołu (może być z kostki)
    1/2 płaskiej łyżeczki harissy marokańskiej
    1 płaska łyżeczka kuminu
    3-4 płaskie łyżki mąki
    sól, cukier
    3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Marokański kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, fasolkę w ok. 2-3 centymetrowe kawałki, cukinię w grubsze ćwierćplasterki.
    Kalafiora dzielimy na różyczki, większe przekrajamy na połówki lub ćwiartki.
    Czosnek kroimy w plasterki.
  • 2. Fasolkę i kalafiora obgotowujemy we wrzątku z dodatkiem soli i cukru przez 5 minut od chwili ponownego zawrzenia. Odcedzamy.
  • 3. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy, aż zbieleje. Podlewamy szklanką rosołu i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
  • 4. Do mięsa dodajemy obgotowane warzywa i cukinię, mieszamy, dodajemy przyprawy oraz czosnek i dolewamy tyle rosołu, żeby otrzymać oczekiwaną gęstość. Solimy do smaku i dusimy pod przykryciem 5 minut. Mąkę roztrzepujemy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do garnka, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Przed podaniem wsypujemy zieloną pietruszkę.

Porady

Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy może dodać więcej harissy, ale lepiej uważać, bo jest bardzo ostra. Harissę można ewentualnie zastąpić chilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kumin (kmin rzymski)

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marokańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować