Marmurkowa babka z olejem

5 (157 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne, szybkie do zrobienia , wilgotne ciasto z cudownym wzorkiem w środku.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 kisiel cytrynowy
    Długa wąska blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    Lukier:
    1/4 szklanka syropu malinowego
    3/4 szklanki cukru pudru
    Dodatkowo:
    cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Marmurkowa babka z olejem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Jaja ubijam z cukrem na puch, ubijając dodaje olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • jk 2. Ciasto dzielę na pół. Do jednej połowy dodaje kakao, do drugiej kisiel, mieszam.
  • jk 3. Na blaszkę wylewam część ciasta jasnego, ciasto ciemne i resztę ciasta jasnego. Ciasta mieszam widelcem. Wstawiam do piekarnika , piekę 1 godzinę w temp 180 stopni. Cukier i syrop ucieram i polewam nim jeszcze ciepłe ciasto. Posypuję posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować