Marcinek

4.5 (176 ocen)

  • 30 min

Ciasto to jest dość pracochłonne i czasochłonne, ale dla efektu warto. Robi wrażenie zarówno z wyglądu, jak i w smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ½ kg mąki
    ½ kostki margaryny
    1/3 szkl cukru
    1 jajo
    1 żółtko
    1 łyżka miodu
    1 op cukru waniliowego
    ¾ szkl śmietany 18%
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka sody do picia

    Składniki na krem:
    2 duże śmietany kremówki 30% (ok. 700g)
    1 duża śmietana 18%
    3 serki homogenizowane waniliowe
    1/3 szkl cukru pudru
    sok z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marcinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Marcinek 1. Sposób przygotowania ciasta:
    Do śmietany dodać sodę do picia i odczekać aż troszkę podrośnie. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, margarynę i wszystko posiekać nożem. Jajo i żółtko wbić do oddzielnego naczynia, dodać cukier i cukier waniliowy oraz miód i krótko zmiksować. Do mąki dodać wyrośniętą śmietanę oraz zmiksowane jaja. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Wałkować cienkie placki od razu na pergaminie. Placki piec na złoty kolor, w temp. 180°C ok. 10-15 min.

    Sposób przygotowania kremu:
    Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę wlać do wysokiego naczynia i ubijać. Dodać cukier puder i dalej ubijając dodać śmietanę 18%. Gdy śmietany będą już ubite, pojedynczo dodawać serki homogenizowane, przez cały czas miksując. Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny.
    Zimne placki przekładać przygotowanym kremem. Na koniec zostawić odrobinę kremu by posmarować wierzch i boki ciasta, a następnie posypać pokruszonymi herbatnikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować