Ciasto to jest dość pracochłonne i czasochłonne, ale dla efektu warto. Robi wrażenie zarówno z wyglądu, jak i w smaku.
30 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
½ kg mąki
½ kostki margaryny
1/3 szkl cukru
1 jajo
1 żółtko
1 łyżka miodu
1 op cukru waniliowego
¾ szkl śmietany 18%
szczypta soli
1 płaska łyżeczka sody do picia
Składniki na krem:
2 duże śmietany kremówki 30% (ok. 700g)
1 duża śmietana 18%
3 serki homogenizowane waniliowe
1/3 szkl cukru pudru
sok z cytryny do smaku
1.Sposób przygotowania ciasta:
Do śmietany dodać sodę do picia i odczekać aż troszkę podrośnie. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, margarynę i wszystko posiekać nożem. Jajo i żółtko wbić do oddzielnego naczynia, dodać cukier i cukier waniliowy oraz miód i krótko zmiksować. Do mąki dodać wyrośniętą śmietanę oraz zmiksowane jaja. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Wałkować cienkie placki od razu na pergaminie. Placki piec na złoty kolor, w temp. 180°C ok. 10-15 min.
Sposób przygotowania kremu:
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę wlać do wysokiego naczynia i ubijać. Dodać cukier puder i dalej ubijając dodać śmietanę 18%. Gdy śmietany będą już ubite, pojedynczo dodawać serki homogenizowane, przez cały czas miksując. Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Zimne placki przekładać przygotowanym kremem. Na koniec zostawić odrobinę kremu by posmarować wierzch i boki ciasta, a następnie posypać pokruszonymi herbatnikami.
Komentarze