marchewkowe muffinki

0 (0 ocen)

muffinki wyszły przepyszne wilgotne, puszyste

Składniki:

  • 1 szklanka i 1 łyżka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    szczypta soli
    0,5 szklanki cukru
    2 jajka
    70 ml oleju
    skórka i sok z małej cytryny
    2 łyżki śmietany
    ok 1 szklanki startrj marchewki (miałam dwie duże)

    200 g serka kremowego
    200 ml gęstej śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    ziarenka z połowy laski wanilii

Marchewkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy piekarnik do 170st C z termoobiegiem. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki,
    w drugiej mieszamy dokładnie śmietanę, olej jajka; dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz startą marchewkę (ja swoją rozdrabniałam w blenderze).
  • 2. Łączymy mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki bardzo delikatnie mieszamy, tylko do wstępnego połączenia.
    Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20-25 min, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu.
  • image-0tkwy97 3. Kiedy muffinki się pieką robimy krem w misce dokładnie łączymy serek kremówką, cukrem i ziarenkami wanilii.

    Muffinki dekorujemy kremem...

Komentarze

Podobne przepisy