Marcepanowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy
ciasto. Jabłka ścieramy, dodajemy wodę, masło, cukier,
cynamon i dusimy na małym
ogniu. Mak sparzamy i mielimy,
łączymy z resztą składników masy
makowej. Przygotowujemy
masę orzechową, gotując mleko,
aromat i cukier. Gdy zgęstnieje,
dodajemy orzechy. Studzimy
i ucieramy z margaryną.
2.Ciasto dzielimy na 4 części,
rozwałkowujemy na placki. Na
pierwszy nakładamy ciepły mus
jabłkowy, przykrywamy drugim
plackiem i pieczemy 40 minut
w temp. 175 °C.
3.Kolejne dwa placki przekładamy
masą makową i także pieczemy
40 minut w temp. 175 °C.
4.Na placek jabłkowy nakładamy
połowę masy orzechowej,
przykrywamy plackiem
makowym, a następnie pozostałą
masą orzechową. Polewamy
polewą czekoladową
i dekorujemy orzechami.
Komentarze