Marcepanowy przekładaniec

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Skończyłam liceum gastronomiczne. Pracowałam też w cukierni. Posiłki przygotowuję dla czterech osób. Lubię piec ciasta, a także przygotowywać surówki.

Składniki:

  • Ciasto: 1 jajko
    ● 3 żółtka
    ● 20 dag cukru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● margaryna
    ● 1/2 kg mąki
    ● 1/2 szkl. śmietany.
    Mus: 1/2 kg jabłek
    ● łyżeczka masła
    ● 2 łyżki wody
    ● 10 dag cukru
    ● cynamon
    Masa makowa: 1 szkl. maku
    ● 10 dag cukru
    ● 2 łyżki masła
    ● 1 jajko.
    Masa orzechowa: 1/4 szkl. cukru
    ● po 1 szkl. mleka i zmielonych orzechów
    ● aromat
    ● margaryna
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy Mus jabłkowy

Marcepanowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marcepanowy przekładaniec 1. Z podanych składników zagniatamy
    ciasto. Jabłka ścieramy, dodajemy wodę, masło, cukier,
    cynamon i dusimy na małym
    ogniu. Mak sparzamy i mielimy,
    łączymy z resztą składników masy
    makowej. Przygotowujemy
    masę orzechową, gotując mleko,
    aromat i cukier. Gdy zgęstnieje,
    dodajemy orzechy. Studzimy
    i ucieramy z margaryną.
  • 2. Ciasto dzielimy na 4 części,
    rozwałkowujemy na placki. Na
    pierwszy nakładamy ciepły mus
    jabłkowy, przykrywamy drugim
    plackiem i pieczemy 40 minut
    w temp. 175 °C.
  • 3. Kolejne dwa placki przekładamy
    masą makową i także pieczemy
    40 minut w temp. 175 °C.
  • 4. Na placek jabłkowy nakładamy
    połowę masy orzechowej,
    przykrywamy plackiem
    makowym, a następnie pozostałą
    masą orzechową. Polewamy
    polewą czekoladową
    i dekorujemy orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Masa makowa Masa orzechowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować