Marcello

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Marcello jest bardzo wykwintnym ciastem, które idealnie nadaje się do podania podczas ważnych uroczystości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    1 szklanka cukru
    1 ½ szklanki mąki
    4 jajka
    2 łyżki kakao
    ½ szklanki wody
    ½ szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Krem
    1 kostka margaryny
    ½ szklanki cukru pudru
    ½ szklanki mleka
    30 dag trufli
    3 żółtka
    kieliszek spirytusu

    oraz namoczone w spirytusie rodzynki, wiśnie i orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marcello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto marcello 1. Ciasto

    Cukier i kakao mieszamy, dolewamy wodę i gotujemy, na koniec wlewamy olej i studzimy. Gdy masa ostygnie dodajemy żółtka ciągle mieszając, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i łączymy z masą.


    kieliszek spirytusu
    Mleko zagotować i dodać trufle – rozpuścić je dokładnie ciągle mieszając. Ostudzić.
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie dodać stopniowo mleko z truflami i spirytus.

    Biszkopt przeciąć na pół i przełożyć masą. Część zostawić i posmarować na wierzchu ciasta. Posypać namoczonym w alkoholu rodzynkami, wiśniami i orzechami. Polać czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować